Moodne perenaine ehk kummardus sajandi tagusele kokaraamatule.

Adeline Tannbaum oli tuntuim sõjaeelse EV majapidamis- ja keeduasjatundja, kelle retseptide kaasajastamine koos fotodega on sobiv kingitus EV100 puhul, luues silla erinevate põlvkondade vahele.

Kui viimased seitse aastat pidas Kolga-Aabla MerMeri kodurestoranis blogi perekoer Hummer, siis kodumaa 100. sünnipäeva lähenedes otsustas perenaine Merrit Kiho, ehk mina, blogiohjad enda kätte haarata.
Kõik algas sellest, kui jäin juurdlema, mida võiks Eestile selleks pidupäevaks kinkida. Aga kui mulle sattus kätte sõjaeelse Eesti ühe hinnatuma keedu- ja majapidamisõpetaja Adeline Tannbaumi 1937. aasta «Moodsa perenaise» uustrükk, ei pidanud ma enam pikalt aru.
Originaali algupärase koopia kätte saanud, lugesin seda esimesel õhtul nii suure huviga, et ühel hetkel avastasin ehmatusega – kell näitab juba neljandat hommikutundi. Oma aja Salme Masso, proua Tannbaumi keedu- ja majapidamisjuht mõjus niivõrd inspireerivalt, et tuli kange tahtmine sealt retsepte järele proovida ja kogemust oma publikuga jagada.
«See ongi minu kingitus Eestile,» mõtlesin, kui raamatust oma köögis vanu toite proovima asusin. Umbes nagu raamatus-filmis «Julie & Julia», kuid muidugi mitte päris nii pöörase tempoga. Seal võtab peategelane Julie Powell ülesandeks teha aasta ehk 365 päevaga läbi üle 500 Ameerika omaaegse kokanduskuulsuse Julia Childi raamaturetsepti.
«Moodsa perenaise» 721 toitu ellu äratada oleks aastaga liig. Kui sealt juba sada retsepti ära teha, on eesmärk täidetud. Ja ega kõike tahaks ka – looma peade või ajudega eriti jändama ei kipuks. Pealegi pole "proovikokk" kindel, kas abikaasa Jaan ikka nõustuks erinevalt koer Hummerist nii friigilikus kokanduseksperimendis maitsjana kaasa lööma.
Minu soov ongi blogis lugejate ette tuua vähemalt sada retsepti, mis ehk veidi kaasajastatud ja kindlasti üles pildistatud. Tähelepanuväärne on see, kui tänapäevased ja moodsad sajandi vanused retseptid on. Usun, et taoline põlvkondade vahele silla loomine saab olema kaunis kingitus Eesti Vabariigi sajandaks sünnipäevaks.
Vaata ka https://moodneperenaine.blogspot.com.ee/.

Algataja

Merrit Kiho

Olen Merrit, kodurestoran MerMer perenaine ja kümnekonna kokaraamatu autor. EV 100 kingituseks pean blogi, kus kaasajastan koos fotodega Esimese Eesti tuntuima keedu- ja majapidamisasjatundja Adeline Tannbaumi põnevaid ja omanäolisi retsepte.